Kwasowa erozja szkliwa – objawy

Kwasowa erozja szkliwa to utrata tkanek twardych spowodowana działaniem kwasów w jamie ustnej. Kwasy te pochodzą z produktów, które codziennie dostarczamy wraz z pożywieniem. Uwolnione z jedzenia cząsteczki kwasu powoli rozpuszczają szkliwo i doprowadzają do ubytków w zębach.

Paweł Cichosz

Objawy

Działanie kwasów jest dyskretne i można nie zauważyć, że z zębami dzieje się coś złego. Pierwsze sygnały, które powinny Cię zaniepokoić, to matowienie szkliwa i zmieniająca się powierzchnia szkliwa – rowki, fałdy, nierówności. W efekcie w bruzdach mogą zbierać się resztki pokarmów i doprowadzać do mnożenia się bakterii. We wczesnej fazie rozwoju kwasowej erozji szkliwa występuje także nadwrażliwość na ciepłe i zimne pokarmy. Świadczy to o odsłoniętej zębinie. Skutkiem może być naruszenie miazgi i konieczność leczenia kanałowego.

O zaawansowanej erozji kwasowej szkliwa świadczą cieńsze, słabsze zęby, które sprawiają wrażenie przezroczystych. Są wtedy podatne na uszkodzenia mechaniczne –  kruszenie i łamanie.

Jakie produkty powodują kwasową erozję szkliwa?

Cytrusy i soki owoce – w szczególności te pomarańczowe, grejpfrutowe, jabłkowe; warzywa – szczaw, szparagi; herbaty owocowe, wino, napoje energetyczne. O ile trzy ostanie składniki łatwo wykluczyć z diety, o tyle warzywa i owoce należy spożywać. Żeby ograniczyć ich szkodliwe działanie na szkliwo, zaleca się np. po zjedzeniu cytrusów, spożyć coś o zasadowym pH (ser, mleko, jajka itp.)

Skutki kwasowej erozji szkliwa są nieodwracalne, dlatego należy pamiętać o tym, by regularnie odwiedzać gabinet stomatologiczny w celu przeglądu stanu zębów. Nie można bagatelizować nadwrażliwości na zimne i ciepłe pokarmy oraz innych, niepokojących sygnałów.

Paweł Cichosz – współwłaściciel gabinetu stomatologicznego Smile Makers

Add Comment