Które mleko pić?

Moda na zdrowy styl życia to także zmiana produktów spożywczych. Stali bywalcy naszych lodówek zaczęli być zastępowani innymi, zdaniem wielu zdrowszymi odpowiednikami. Jednym z nich jest mleko, które obecnie możemy spotkać w wielu odmianach, przede wszystkim roślinnych. Czym się różnią i które z nich wybrać?

mleko

Mleko krwie – najpopularniejsze, spożywane przez Polaków najczęściej. Zawiera więcej białka niż mleko matki, i to białka zwierzęcego, bardzo często alergizuje. Uczula także zawarta w nim laktoza, czyli cukier białkowy.

Mleko kozie – drugie po krowim, najpopularniejsze mleko zwierzęce. Od pierwszego różni się tym, że nie zawiera laktozy, dlatego sięgają po nie alergicy. Jego zaletą jest również szybcy czas trawienia niż mleka krowiego, a minusem natomiast wyższa cena.

Mleko sojowe – napój rośliny, który w przeciwieństwie do poprzedników nie zawiera białka pochodzenia zwierzęcego i cholesterolu. Pozyskiwane z nasion soi, bardzo popularne w Chinach. To z niego wytwarzany jest wegański twaróg – tofu. Mleko sojowe, jak każde mleko roślinne będzie odpowiedni dla osób nietolerujących laktozy.

Mleko kokosowe – jego źródłem jest miąższ kokosa. Do Polski przywędrowało z Azji. Na tle innych mlek zwierzęcych czy roślinnych wyróżnia się swoją gęstą i kremową konsystencją, zbliżoną bardziej do śmietany. Z tego powodu jest częściej podstawą sosów niż dodatkiem do kawy.

Wybór odpowiedniego rodzaju to kwestia indywidualnych preferencji. Smakoszy mlek zwierzęcych zachęcamy do spróbowania roślinnych, choćby dlatego, by poszerzyć swoje doznania smakowe.

Add Comment